dijous, 5 de maig del 2011

Bildu, legalitzada

Ho hem avançat en aquest espai quan passaven pocs minuts de les 23:30 hores. Clicant al títol superior, o a "Més informació", pots accedir a la cobertura i actualitzacions fetes a l'entorn d'aquesta notícia abans que ho fessin els mitjans de comunicació en les seves edicions digitals. Darrera actualització: 01:45 hores.

Actualització 01:45h.
Segueixen les conseqüències posteriors a l'anunci que Bildu pugui presentar-se a les eleccions del proper 22 de maig. A més del bullici present a aquesta hora a les xarxes socials, especialment Twitter, diversos polítics s'han fet ressò de la notícia. A Catalunya, Joan Herrera, líder d'ICV, ha declarat que la participació de Bildu a les eleccions és "una gran notícia". A més, Herrera afegeix que "suposo que ha pesat que Europa pogués acabar tombant una decisió disparatada". Per la seva banda, al País Basc la primera resposta a la notícia ha vingut d'UPyD, que compta amb un escó al Parlament basc. Rosa Díez, la líder del partit a nivell estatal, ha anunciat que UPyD retira el suport que fins ara havia donat al govern de Patxi López (PSE-EE), que també compta amb el suport dels populars bascos (PP).


Actualització 01:02 h.
Segueix la festa al centre de Bilbao, amb milers de ciutadans bascos seguint l'acte on estan particpant membres que formen Bildu. Hi ha Pello Urizar d'Eusko Alkartasuna i membres d'Altrenatiba, entre ells el seu secretari general, Oskar Matute. A banda, hi ha gran presència d'independents que també formen la candidatura abertzale. També hi ha primeres reaccions: Aralar afirma que la presència de Bildu en els propers comicis és "una molt bona notícia".

Actualització 00:26 h.
Com ja hem avançat poc després de dos quarts de dotze, el ple del TC permetrà a Bildu presentar-se a les eleccions del 22 de maig, toombant la decisió que el Tribunal Suprem imposava a principis d'aquesta setmana (veure el present enllaç). Per tant, les 254 candidatures de la nova colaició, Bildu, podran presentar-se a les eleccions municipals a Euskadi i Navarra, amb candidats d'Eusko Alkartasuna, Alternatiba, però també de l'entorn de Batasuna, que aquest cop han fet renúncia expressa de la violència. El resultat ha sigut l'anunciat en aquest blog ara fa poc menys d'una hora. A les 23:33 hores s'ha filtrat que en la votació prèvia, sis magistrats han optat per permetre la legalització de la formació mentre que cinc s’hi han oposat. Aquest ha acabat sent, també, el resultat definitiu, que s'ha conegut a un quart i mig d'una de la nit.

Actualització 00:14 h.
Hores d'ara estem pendents de la compareixença que informi del resultat oficial. i és que, com hem dit, la notícia que ha saltat poc després de dos quarts de dotze s'ha filtrat als periodistes presents a la seu del TC, a la capital espanyola.

La celebració dels membres de Bildu a Bilbao escassos minuts després de filtrar-se la més que probable legalització de la coalició independentista

Actualització 23:58 h.
Quan passaven tres minuts de dos quarts de dotze de la nit (23:33 hores a Catalunya), el Tribunal Constitucional ha deixat entreveure la seva postura respecte a la presentació o no de les candidatures de Bildu al País  Basc i Navarra. En la votació prèvia, segons s'ha filtrat, sis magistrats han optat per permetre la legalització de la formació mentre que cinc s’hi ha oposat. D'aquesta manera, molt probablement el TC tombaria la decisió del Suprem, que decidí tombar les candidatures de Bildu. Recordem que  aquestes candidatures, les de Bildu, estan formades per una coalició dels partits Eusko Alkartasuna, Alternatiba i diversos candidats independents. Tot plegat indica que finalment Bildu sí que es podrà presentar als comicis del proper 22 de maig, que són únicament municipals a Euskadi i que a Navarra són forals (autonòmiques) i també municipals.

Notícia inicial a les 23:36 hores.  
Urgent. Quan passaven tres minuts de dos quarts de dotze de la nit (23:33 hores a Catalunya), el Tribunal Constitucional ha deixat entreveure la seva postura respecte a la presentació o no de les candidatures de Bildu al País  Basc i Navarra. En la votació prèvia, segons s'ha filtrat, sis magistrats han optat per permetre la legalització de la formació mentre que cinc s’hi ha oposat. Tot plegat indica que finalment Bildu sí que es podrà presentar als comicis del proper 22 de maig. Seguirem informant...
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1 comentari: