dimarts, 12 de juliol del 2011

L’aterratge de Cuní a 8tv o l’inici de la normalització de la TV a Catalunya

El pas d’un dels grans periodistes del país a la privada beneficiarà, segur, a la llengua catalana.

La setmana passada es féu pública la marxa de la televisió nacional de Catalunya d’un dels periodistes més importants del país, l’actual conductor del magazine matinal de TV3 Els matins, Josep Cuní. Amb la marxa a 8tv, el periodista presentarà un magazine d’actualitat en la franja de vespre (de 19:00 a 22:00 hores). Però no només això, també ocuparà la direcció d’Informatius de la cadena del Grup Godó i, amb molta probabilitat, el podrem llegir a La Vanguardia i sentir a RAC1, com és habitual en aquells que treballen en un dels mitjans del Grup, que apareixen fent col·laboracions en la resta de propietats dels Godó.


El pas de Cuní de la pública a la privada de Catalunya pot ser considerat una simple rebequeria del periodista de Tiana després que Televisió de Catalunya decidís anul·lar-l’hi els programes que realitza la seva productora, Broadcaster, dins la graella de TV3, l’espai TVist i el magazine Els matins d’estiu, mantenint únicament el programa que ell mateix presenta, Els matins. Però tot i que aquest fos el motiu pel qual Cuní hagués decidit deixar Televisió de Catalunya, cal destacar allò que és important, que és que el Grup Godó hagi anat a trucar a la porta del despatx d’aquest comunicador. Aquesta decisió del principal grup de comunicació privat del país indica que finalment el conde de Godó ha decidit impulsar la seva cadena de televisió generalista, 8tv, actualment basada en l’emissió de sèries i pel·lícules de fa uns anys (per dir-ho suaument) i pel programa que presenta l’incombustible Alfons Arús durant els migdies (de 13:30 a 15:30 hores).

Arucity's és l'únic magazine de producció pròpia que emet a dia d'avui 8tv

El projecte de “la televisió privada de Catalunya” sembla voler seguir el mateix model que han aplicat al seu altre gran mitjà audiovisual, RAC 1, que ha acabat esdevenint l’emissora més escoltada al país desbancant a la poderosa Catalunya Ràdio, que havia liderat el rànquing d’emissores a Catalunya en la darrera dècada i mitja. L’estratègia seguida pels Godó en el cas de l’emissora radiofònica fou avançar l’inici d’emissió dels espais informatius i esportius abans que comencessin a la ràdio pública, aprofitar les franges horàries on l’emissora pública no liderava de manera indiscutible i anar a buscar periodistes i comunicadors de renom per a atraure l’audiència, uns quants d’ells de la mateixa Catalunya Ràdio.

Cuní presentarà un nou magazine informatiu a "la privada de Catalunya" de 19 a 22 hores a partir del proper setembre

En el cas del projecte que han encomanat a Cuní i que aquest ha acceptat, observem com es compleixen els trets que van caracteritzar l’estratègia de RAC 1 per a anar guanyant audiència. D’entrada, el fitxatge de Cuní és per a una franja horària curiosa, perquè no es tracta del prime time televisiu més destacat (que és a partir de dos quarts de nou del vespre). El programa s’iniciarà a les set de la tarda, una hora i mitja abans del començament de l’horari de màxima audiència i de l’inici dels espais informatius, per tant, amb l’ànim d’agafar audiència que està esperant aquests programes. A més a més, l’inici del programa coincideix amb una franja on flaqueja especialment la programació de TV3, ja que ja ha finalitzat el magazine de tarda del canal (Divendres, que acaba pels volts de les 18:30 hores) i encara no han començat els espais informatius del vespre (Esport club a les 20:00 hores, Espai terra a les 20:30 i el Telenotícies a les 21:00 hores). L’objectiu, doncs, és evident. Aconseguir fer-se amb l’audiència que vol un informatiu a partir de les 19:00 hores i fer la competència al consolidat TN vespre de TV3 plantejant un informatiu d’autor presentat pel mateix Cuní a partir de les nou del vespre.

Finalment, caldrà veure en què es tradueix el fet que Cuní s’ocupi també de la direcció dels serveis informatius de la cadena. Hi ha la possibilitat que s’aprofiti per ampliar la redacció i, a part del programa que presentarà Cuní, també s’ofereixin altres espais informatius a 8tv durant la resta del dia. Serà necessari esperar al setembre per a veure en què acaba esdevenint el fitxatge del fins ara presentador estrella de TV3. I és que cal tenir present que en aquesta darrera temporada Cuní ha presentat Els matins, ha produït i dirigit TVist i Els matins d’estiu, s’ha ocupat de la presentació de les nits electorals de TV3 i de les gales del Català de l’any i ha presentat i dirigit un reportatge sobre el negoci que representà el romànic català durant el segle passat. Tota una carrera en un sol any...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada