dilluns, 22 de novembre del 2010

La llengua centra la segona part d'un debat on Montilla reclama un cara a cara que Mas accepta

- Les sis formacions exposen les seves propostes en llengua i infraestructures i resumeixen el seu programa electoral
- El debat ha acabat amb un Montilla instant a Mas a fer un debat cara a cara i amb el candidat de CiU acceptant amb un "quan vulguis"

En el segon bloc del debat electoral a Televisió de Catalunya, dedicat a la llengua i la cultura, la crispació ha augmentat entre els diversos líders dels partits amb representació parlamentària que es presenten als comicis del proper diumenge. El foc l'han obert els candidats del Partit Popular i Ciutadans, Alícia Sánchez-Camacho i Albert Rivera, que han criticat el fins ara govern de la Generalitat per les multes lingüístiques que s'han imposat a determinats establiments per no retular en llengua catalana. Ràpidament la resta de partits polítics han sortit en defensa de la posició antagònica, a la que Sánchez-Camacho i sobretot Rivera han respost amb crits i interrupcions constants que el moderador, el periodista Josep Cuní, intentava aturar constantment.
El punt àlgid d'aquest bloc temàtic ha arribat quan el candidat de CiU, Artur Mas, ha volgut constatar el que per a la seva formació són "inconcrecions" dels dos partits espanyolistes. "Vostès es queixen de les sancions per no retolar o etiquetar en català, però a Espanya aquestes multes també existeixen sobre els productes que no es distribueixen amb la informació en castellà". El líder del PSC, José Montilla, ha sortit a defensar l'argument de Mas i ha recordat que "la Generalitat també ha multat comerços per no retolar en castellà tal com ens indiquen les lleis aprovades al Congrés dels Diputats".

Artur Mas interpel·la Rivera: "Es pot parlar en català o en castellà, però s'ha de ser educat"
El debat ha seguit pujant de to fins que en un moment determinat el candidat de Ciutadans, Albert Rivera, no parava de tallar les intervencions de la resta de candidats (i ho feia, a més, en llengua castellana). Davant d'aquesta situació, Mas s'ha dirigit a Rivera i li ha demostrat que "el castellà no està perseguit" a Catalunya. "Vostè ara mateix s'està expressant en castellà a la televisió nacional de Catalunya, i no passa res. (...) Vostè en aquest debat pot parlar en català o en castellà, però ha de ser educat", en referència a les interrupcions que Rivera ha realitzat constantment, sobretot en aquest bloc de la llengua i la cultura del país.

Infraestructures
Pel que fa a les vies de comunicació, l'eix temàtic que ha vingut en el debat després de la llengua, Iniciativa (ICV-EUiA) ha apostat per impulsar les infraestructures ferroviàries, Ciutadans ha demanat eliminar el límit dels 80 km/h a l'àrea metropolitana de Barcelona (ÀMB) i Esquerra ha acordat impulsar el ferrocarril, reforçar les carreteres locals i comarcals i gestionar des de Catalunya l'Aeroport de Barcelona.

Pel que fa al PP, si aconsegueix governar incidirà en l'eliminació del límit de 80 km/h a l'ÀMB i en una forta inversió en la xarxa elèctrica que, recordem, va quedar en evidència durant les nevades del passat mes de març. D'altra banda, CiU ha reclamat gestionar totes les infraestructures de Catalunya: ferrocarrils, ports i aeroports. També ha reclamat el Corredor Mediterrani i el Quart Cinturó, tan a nivell viari com ferroviari. Alhora, també ha reclamat al govern espanyol que pagui els 2.700 milions d'euros que deu en concepte del pacte acordat en l'Estatut del 2006 i que el Tribunal Constitucional (TC) no ha tombat i ha explicat que derogaran el límit dels 80 km/h impulsat aquesta darrera legislatura. Finalment, el PSC de la mà de José Montilla ha indicat que si governa pensa flexibilitzar el límit dels vuitanta quilòmetres per hora a l'ÀMB permetent velocitats més altes en determinades franges horàries i ha defensat les infraestructures dutes a terme durant els dos mandats del govern d'Entesa (Quart Cinturó viari i línia d'alta velocitat amb connexió directa Barcelona-Perpinyà-París) així com la construcció del Corredor Mediterrani que connecti els ports d'Andalusia amb el País Valencià, Catalunya i França. 

Les propostes dels diferents partits 
Les propostes exposades pels líders dels partits polítics (per ordre de representació parlamentària) durant el debat han sigut les següents:
  • CiU: "aixecar el país" econòmicament, lluitar contra la crisi econòmica amb ajudes a les PIMEs, retallar alts càrrecs de l’Administració i reduir l’atur durant la legislatura. Per millorar la situació financera de la Generalitat, concert econòmic.
  • PSC: Defensa de l’estatut, contrari a referèndums d'independència o concerts econòmics. Lluitar contra la crisi econòmica. Polítiques socials, cal un govern d’esquerres, socialista.
  • ERC: Per millorar la situació financera de la Generalitat, concert econòmic; llei dependència totalment desplegada, referèndum per canviar la relació amb Espanya.
  • PP: Recuperar la confiança amb un govern seriós, reduir l’atur. Derogar la llei d’educació, la llei del cinema,... i tot allò que no encaixa amb la sentència del Tribunal Constitucional (TC). Es perfilen com a decisius per evitar un "govern amb majoria absoluta d'una Convergència i Unió independentista i radical".
  • ICV: Pacte per la transparència i contra la corrupció. Sortida de la crisi amb l’ecologia com a eix central, crear llocs de treball amb la potenciació de les energies alternatives. Nova relació amb l'Estat mitjançant la reforma de la Constitució espanyola.
  •  Ciutadans: Complir la sentència del TC i derogar les lleis que s’han realitzat a partir de la llei catalana retallada (llei d’educació, llei del cinema...). Llei electoral catalana amb llistes obertes. 
Cara a cara entre Mas i Montilla: al final sí?
El debat ha acabat amb un Montilla instant a Mas a fer un debat cara a cara i amb el candidat de CiU acceptant amb un "quan vulguis" que el moderador del debat, Josep Cuní, ha recollit ràpidament oferint TV3 com el mitjà on es dugui a terme. De tota manera, Cuní ha matisat de seguida que perquè això passi "ara cal que els seus partits acordin el cara a cara".

Pots veure el debat íntegre a: tv3.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada