dilluns, 29 de novembre del 2010

Convergència i Unió torna a liderar el país 7 anys després amb un Parlament sense una oposició clara

El líder de CiU i futur president de la Generalitat, Artur Mas, i la seva esposa, Helena Rakosnik, han saludat als seguidors del partit des del balcó de l’Hotel Majèstic de Barcelona

Els dubtes que podien quedar aquests darrers dies, s’han esvaït totalment. Artur Mas serà el nou president del govern del país i ho serà recolzat per una majoria sòlida de la seva força política, Convergència i Unió, que en aquests comicis del 28-N ha obtingut un total de 62 escons, el que representa per a la federació nacionalista quedar-se a només 6 diputats de la majoria absoluta a la cambra legislativa catalana.

La victòria de Convergència i Unió (CiU) ha vingut, a més, acompanyada per un ensorrament destacadíssim de la segona força del país, el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), que s’ha quedat amb una xifra de 28 escons (els pitjors resultats de la seva història), fet pel qual el seu cap de llista, José Montilla, ja ha anunciat la seva renúncia a ocupar el seu escó i càrrec com a cap de l'oposició.

Els altres partits perjudicats en aquests comicis han sigut la resta de membres del fins ara govern de Catalunya. La pitjor part se l'ha endut Esquerra Republicana (ERC), que ha perdut la meitat dels seus suports electorals i 11 dels 21 escons amb què comptava al legislatiu català durant aquests darrers quatre anys. Per la seva banda, ICV-EUiA ha vist minvada la seva representació en dos escons, passant dels 12 del 2006 als 10 actuals.

I els beneficiats de la nit, són la resta. L'alegria menys continguda s'ha repetit, igual que a la seu de CiU amb la victòria aplastant en els comicis, a la seu de la Solidaritat Catalana per la Independència de Joan Laporta, que amb només quatre mesos de vida aconsegueix accedir amb 4 escons a la cambra catalana. Per la seva part, el Partido Popular creix fins a quatre escons assolint així un nou rècord de representants al Parlament de Catalunya (18) i Ciutadans, el partit d'Albert Rivera, es consolida al legislatiu amb 3 escons.

El projecte de CiU
Però qui realment ha sigut el vencedor de la nit electoral, ha sigut Artur Mas, que després d'obtenir una majoria àmplia ara haurà de col·locar-se al capdavant del país. Ara bé, tot i la gran victòria obtinguda, el primer que ha demanat el líder convergent aquesta passada nit ha sigut “una mobilització popular per sortir de la crisi” i “sumar esforços el conjunt de forces polítiques del país per aixecar Catalunya i respondre a les demandes que han fet els ciutadans d’aquest país que servim”. Amb aquestes paraules, Mas ha estès la mà a tots els partits polítics que han obtingut representació parlamentària en un gest de respecte pels votants que han dipositat la seva confiança en la resta d'opcions polítiques.

Pel que fa als objectius de la legislatura, Mas ha posat el reflotament de l’economia com a primer repte del nou govern. Per a fer-ho, el candidat de CiU opta per “estimular el teixit productiu del país creant llocs de treball”. Alhora, també ha considerat realment important recuperar l’esperit i el prestigi internacional de Catalunya i reduir l’immens fracàs escolar existent actualment.

“Tenim molta feina per fer senyor Cuní” és la frase amb la que Mas ha finalitzat la breu conversa que ha mantingut amb el periodista i presentador de l’‘Especial eleccions’ de TV3. Una frase que resumeix perfectament allò que afrontarà CiU de cara als propers quatre anys. El Govern, el liderarà el partit de Mas. Ara, si aquest govern serà monocolor o no, ho veurem en les properes jornades.

Pots visualitzar els resultats de les eleccions nacionals d’aquest 28 de novembre, així com també el seguiment de la jornada electoral realitzat, a la pàgina web:

*Seguiment electoral d'aquest 28-N:
1. Convergència i Unió (62 escons): Nil Sanmartí.
2. Partit dels Socialistes de Catalunya (28 escons): Víctor Romero.
3. Partido Popular (18 escons): Albert Sánchez.
4. Iniciativa per Catalunya-Verds, Esquerra Unida i Alternativa (10 escons): Marina Sánchez.
5. Esquerra Republicana de Catalunya (10 escons): Adrià Guxens.
6. Solidaritat Catalana per la Independència (4 escons): Mireia Biel.
7. Ciutadans-Partido de la Ciudadanía (3 escons): Daniel Fernández.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada