diumenge, 3 d’abril del 2011

El problema no és (només) Zapatero

Era un secret a veus fins que aquest passat dissabte ho ha anunciat ell mateix. José Luis Rodríguez Zapatero no repetirà com a candidat a la presidència del govern espanyol. L’actual cap de l’executiu ho ha fet públic en la reunió del comitè federal del PSOE celebrada aquest cap de setmana a Madrid. Zapatero abandona així el lideratge de la formació després d’haver sigut catalogat per gran part del seu partit com el principal “element de desgast” dels socialistes, que a dia d’avui perdrien de manera humiliant les eleccions generals davant el Partit Popular.

Zapatero, durant el comitè federal del PSOE d'aquest cap de setmana

Però mentre Zapatero anuncia la seva renúncia a continuar, es va fent evident que la caiguda de governs socialdemòcrates s’estén a tota Europa pel viratge en les polítiques públiques que aquests han executat i que han arribat a ser pràcticament idèntiques a les dels partits conservadors. L’adopció de polítiques totalment neoliberals, la disminució de la despesa social i els pactes amb partits conservadors com CiU i PNB en la darrera legislatura avalen la veracitat d’aquesta tesi també a Espanya.

Dit això, és evident que un canvi de nom al capdavant de les files socialistes pot ajudar a recuperar una mica el partit. Però això serà inútil si no va acompanyat de la recuperació d’una determinada política progressista i d’esquerres que, no ho oblidem, va permetre al PSOE recuperar la Moncloa ara fa 7 anys.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada