dijous, 30 de setembre del 2010

El 29-S als serveis de mobilitat del país: ''Transports que no transporten''

Catalunya s’ha llevat aquest dimecres amb un ambient de dia festiu considerable. Carrers buits i silenci generalitzat ha sigut el més destacat durant les primeres hores del dia a la capital catalana, que avui ha viscut, com la resta del país, la sisena jornada de vaga general de la democràcia, acordada per les principals centrals sindicals. Un dels sectors on més s’ha notat aquest alto reivindicatiu ha sigut en el dels transports públics, on la presència de treballadors exercint la seva feina ha quedat reduïda als serveis mínims pactats amb anterioritat entre sindicats i Generalitat.


Estació de rodalia de Plaça Catalunya a quarts de nou del matí
Àrea Metropolitana de Barcelona
El dels serveis de mobilitat ha sigut un dels sectors més afectats per la convocatòria de vaga general d’aquest dimecres, tant a Barcelona i la seva àrea metropolitana com a la resta del Principat. Per a la jornada d’avui, el Departament de Treball i els sindicats convocants de l’aturada havien dictaminat uns serveis mínims del 25% a Metro, autobusos, tramvies, Ferrocarrils de la Generalitat i línies de Rodalia únicament per a les considerades “hores punta”. Això s’ha traduït en què de 6:30 a 9:30 del matí i de 17 a 20 de la tarda els transports públics hagin ofert una quarta part del seu servei habitual i que, durant la resta del dia, hagin tancat les seves portes seguint l’aturada general.


Fora de l'horari de serveis mínims, totes les estacions dels transports públics han restat tancades
Per franges horàries, el matí ha transcorregut amb molta tranquil·litat en tots els mitjans de transport. A la capital catalana només s’ha registrat una incidència destacable, a la línia 5 del Metro, que ha requerit tallar la circulació de combois durant poc més d’un quart d’hora degut a l’actuació de diversos piquets a l’estació de Badal, situada a l’extrem oest del terme municipal de Barcelona.
Pel que fa a l’afluència de viatgers, ha sigut dispar en els diversos mitjans. Si bé al Metro s’han produït petites aglomeracions, sobretot al centre de la ciutat i en zones universitàries, els trens de les línies de Rodalia provinents de les comarques adjacents a la capital del país anaven pràcticament buits. Pel que fa als FGC, des de la companyia s’ha informat que en la franja de serveis mínims de matí s’han realitzat un total de 20.219 validacions, el que equival a un 24% dels viatgers transportats durant aquestes hores en un dia feiner del mes de setembre. 

En algunes estacions del metropolità, sobretot al centre de la ciutat i en zones universitàries, s'han produït petites aglomeracions
Pel que fa a la tarda, s’ha detectat un increment de la mobilitat, sobretot dins la ciutat comtal, arrel de la manifestació convocada pels sindicats de treballadors a les sis de la tarda al centre de la capital, a la confluència de l’Avinguda Diagonal amb el Passeig de Gràcia. Aquest fet ha portat algunes incidències, de les quals en destaquen les actuacions violentes de grups de radicals antisistema que han obligat a retardar 45 minuts l’obertura de l’estació de Plaça de Catalunya dels FGC.
També degut a la manifestació s’han produït algunes aglomeracions que s’han concentrat, bàsicament, a la xarxa de metro de la ciutat, i que s’han aguditzat a mesura que s’apropava l’hora de la finalització dels serveis mínims als transports públics (les 20 hores) que ha coincidit en el temps amb el final de la marxa convocada per les organitzacions sindicals.

Resta del país
Menció a part mereix la situació fora de Barcelona i la seva àrea metropolitana, on pràcticament no han existit serveis mínims als transports públics. Aquest fet ha causat, entre d’altres, que la connexió ferroviària de Barcelona amb Girona hagi estat inoperativa durant tot el dia i que per anar o venir de Tarragona i Lleida només hi hagués la possibilitat de fer-ho amb els serveis mínims estipulats pel govern espanyol a la línia d’alta velocitat Barcelona-Madrid, que ha ofert quatre circulacions per sentit durant aquesta jornada de vaga general.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada