dijous, 30 de setembre del 2010

29-S: Vaga general al país

La jornada de vaga general d'aquest 29 de setembre ha culminat amb una gran marxa pels carrers de Barcelona que ha aplegat unes 400.000 persones segons els sindicats
Catalunya s’ha llevat aquest dimecres amb un ambient de dia festiu considerable. Carrers buits i silenci generalitzat ha sigut el més destacat durant les primeres hores del dia a la capital catalana. Però també hi ha hagut altres conseqüències de la jornada d’aturada general d'aquest 29 de setembre: la pràcticament total aturada dels serveis de mobilitat, l’alteració de les emissions habituals dels mitjans de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i el manteniment de l’emissió habitual en els mitjans privats, l’afectació en els serveis sanitaris i educatius del conjunt del país o l’aturada generalitzada en un sector, l’industrial, amb molta força sindical.
Ja a la tarda, a aquest seguiment s’hi ha afegit la protesta de milers de treballadors, que s’han manifestat en les marxes convocades a diverses ciutats del país com Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona, Tortosa o Sabadell.

Serveis de mobilitat
El dels serveis de mobilitat ha sigut un dels sectors més afectats per la convocatòria de vaga general d’aquest dimecres, tant a Barcelona i la seva àrea metropolitana com a la resta del Principat. Per a la jornada d’avui, el Departament de Treball i els sindicats convocants de l’aturada havien dictaminat uns serveis mínims del 25% a Metro, autobusos, tramvies, Ferrocarrils de la Generalitat i línies de Rodalia únicament per a les considerades “hores punta”. Això s’ha traduït en què de 6:30 a 9:30 del matí i de 17 a 20 de la tarda els transports públics hagin ofert una quarta part del seu servei habitual i que, durant la resta del dia, hagin tancat les seves portes seguint l’aturada general.

Mitjans de comunicació
Catalunya Ràdio
Catalunya Ràdio, així com els grup de mitjans pertanyents a la CCMA, és una de les moltes empreses que han patit de ple aquesta vaga amb els pertinents serveis mínims acordats entre el comitè d’empresa i la direcció de l’emissora. Així ho explicaven en dues entrevistes concebudes a estudiants de l'Autònoma (UAB) els periodistes de Catalunya Ràdio Manel Fuentes i Jofre Llombart, director i coordinador del magazine matinal de l’emissora, respectivament.

RAC1
Per altra banda, RAC1, la ràdio privada amb més audiència de Catalunya, ha aprofitat la jornada de vaga general del 29 de setembre, per a treballar més que ningú ja que tan sols un dels seus treballadors ha fet vaga. Fins i tot, part de la plantilla del cap de setmana s'ha sumat a l’equip durant aquest dimecres que es portava preparant des de feia més d’una setmana amb l’objectiu d’oferir tota la informació de la jornada als seus oients oferint així una programació basada en el servei públic.

Sanitat: Hospital General de Catalunya
Mentre els piquets barraven el pas als treballadors de grans empreses, als hospitals de l'àrea metropolitana hi havia plena normalitat pel que fa a la plantilla de treball. La única anormalitat ha sigut, en el cas dels hospitals de la perifèria de la capital, el nombre de pacients. És el cas de l’Hospital General de Catalunya, situat al terme de Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental). Les plantes restaven pràcticament buides, simplement ingressats i les seves famílies i és que la dura restricció dels transports públics i la por a possibles piquets a les carreteres que envolten les clíniques, han fet que la majoria dels pacients optessin per cancel·lar les seves visites.

Indústria: CIM Vallès
Els piquets dels sindicats s'han trobat al CIM Vallès des de les 12 de la nit i han començat a bloquejar-ne l’accés. En les primeres hores del matí, els camions de mercaderies no han pogut accedir al CIM a causa del bloqueig dels piquets i es s'han començat a acumular fins que, de tant en tant, els piquets en deixaven passar uns quants, acord al qual havien arribat amb la policia. Dins el poble de Santa Perpètua de Mogoda, localitat del Vallès Occidental on es troba aquest centre industrial, l’aparença era la d’un dia festiu amb la diferència que les botigues tancaven i obrien per temor als piquets. A primeres hores de la tarda, s'ha restablert la normalitat.

Marxes sindicals
Manifestació de CCOO i UGT a Barcelona
La manifestació, que ha comptat amb la participació d'unes 400.000 persones, s’ha iniciat a les sis de la tarda a la confluència de Passeig de Gràcia amb l’Avinguda Diagonal. La comitiva de manifestants amb el lema “ Així no!” ha realitzat el trajecte entre l'Avinguda Diagonal i la Plaça Catalunya a través del Passeig de Gràcia. AL final de la marza, Gerard Quintana (conegut cantautor) ha fet lectura del manifest acordat per les entitats organitzadores.

Manifestació de CCOO i UGT a Sabadell
La vaga general d'aquest 29 de setembre també s'ha traduït en una manifestació sindical a la ciutat de Sabadell, que ha acollit la marxa organitzada al Vallès Occidental. Els protestants en contra de la nova reforma laboral i d'altres impulsades pel govern espanyol han començat el seu recorregut a l'Eix Macià i l'han finalitzat, havent expressat el seu descontent atacant a diferents entitats bancàries amb boles de pintura i pintant graffitis als carrers, a la plaça de l'Ajuntament, on s'han llegit una sèrie de comunicats reivindicatius.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada