Aquesta setmana se celebra a Madrid la Jornada Mundial de la Joventut (JMJ), un acte que anualment celebra l’Església catòlica en una ciutat del planeta amb l’objectiu de transmetre la moral cristiana a les noves generacions i frenar "el laïcisme que s’estén cada cop més pel món", un fet que en la meva opinió és inherent a l’evolució que porta realitzant l’ésser humà des que va aparèixer sobre la superfície de la Terra. Doncs bé, coincidint amb aquest acte diversos col·lectius han decidit organitzar-se i protestar per la visita papal a Espanya o, més ben dit, per com serà la visita papal a Espanya. Entre els organitzadors hi podem trobar des del moviment del 15-M i associacions d’ateus i agnòstics fins a entitats catòliques com Redes Cristianas o Crishom. Els motius per a la protesta són diversos però convé escoltar amb deteniment els que vénen des de moviments que pertanyen i se senten dins l’Església catòlica com aquests que acabem d’esmentar i que ha recollit el diari Público aquesta setmana.
Redes Cristianas o Crishom són associacions de cristians amb implantació a Espanya que s’han mostrat reticents a la visita del Papa a Madrid pels postulats que ha decidit adoptar l’Església en aquest viatge a l’estat espanyol. El primer dels dos col·lectius es mostra contrari a les idees que l’Església té de l’Estat. Per a aquesta associació, l’Església ha d’entendre que en la societat actual amb una democràcia consolidada i multiconfessional (així com també amb gran part de la població agnòstica o atea) no és comprensible defensar que els estats com Espanya hagin de declarar-se catòlics i que per tant només els membres d’una fe siguin considerats “ciutadans de primera” pel fet de creure en la religió oficial del país. Per altra banda, Crishom, una associació que aglutina cristians gais i lesbianes, defensa que si la visita del Papa ha de mostrar un model d’Església que exclou creients per la seva condició sexual (gais, lesbianes o transsexuals) o d’estat civil (divorciats o casats en segones núpcies), val més que aquesta no se celebri, ja que mostrarà una imatge d’església de la qual molts en queden exclosos.
Per a comprovar com les afirmacions d’aquests associacions s’aproximen molt a la realitat només cal que ens remetem als discursos que fa habitualment l’Església catòlica en boca del que és el seu màxim representant a Espanya, el cardenal Antonio María Rouco Varela (un senyor amb un discurs ideològic que oscil·la entre Federico Jiménez Losantos i Manuel Fraga Iribarne) i que habitualment deixa anar arengues com que el divorci exprés, l’ús del preservatiu o els matrimonis homosexuals són una autèntica “aberració a la fe catòlica de la societat espanyola”. El súmmum arriba quan aquest senyor, en la seva condició de cap de l’Església a Espanya comença a fer campanya política de bracet del Partit Popular, una formació política que no representa gaire bé la centralitat ideològica en molts casos (que no tots, també cal dir).
D’altra banda, pel que fa als moviments exteriors a l’Església, el tema que és especialment espinós és el del finançament d’aquesta entitat i el cost que tindrà tota la parafernàlia que el Vaticà ha decidit traslladar a Madrid amb motiu d’aquesta Jornada Mundial de la Joventut. L’acte que presidirà el Sant Pare comptarà amb un escenari de 200 metres de longitud per 40 d’alçada i unes instal·lacions completíssimes amb lavabos, botigues, bars, restaurants, punts d’atenció sanitària i capelles repartides per tot el recinte amb un total de 300 confessionaris perquè els fidels puguin explicar els seus pecats i no haver d’anar a l’infern quan passin a millor vida. En total, més de 50 milions d’euros de pressupost per als sis dies que duraran els actes a la capital espanyola i que pagarà en part l’administració pública. Uns diners que s’han de sumar a la partida que cada any rep de l’estat espanyol l’Església (recordem-ho, una entitat privada). Una partida pressupostària elevadíssima i que, sense anar més lluny, l’any passat va rondar la xifra dels 10.000 milions d’euros. Es calcula que dels 50 milions d’euros de pressupost per a la visita papal i les JMJ que se celebren aquest any a Madrid entre 10 i 15 milions d’euros provindran de les arques públiques. Diners, aquests, que es destinaran a fer front a les despeses en seguretat, sanitat i neteja. I és que el dispositiu per rebre el Pontífex comptarà amb mesures de seguretat extraordinàries que inclouran un dispositiu de 10.000 agents de policia i uns 2.000 militars que vetllaran per la seguretat del cap d’Estat més antidemocràtic del planeta (només cal veure com és escollit).
Les paraules amb que l'Església defineix aquesta trobada de joves catòlics són “avenç, veritat i llibertat” |
Els joves espanyols, amb el Papa
Per cert, que aquesta mateixa setmana l’Institut de la Joventut (Injuve), depenent del govern espanyol, ha aparegut engalanat per a l’ocasió amb cartells de les jornades de la joventut cristiana com si aquest esdeveniment representés a la joventut espanyola en el seu conjunt. El més descarat del fet però, no és això sinó les paraules que defineixen la trobada cristiana i que podem observar a la façana de l’edifici. Les que apareixen com a més destacades per definir aquesta trobada catòlica són “avenç, veritat i llibertat”, fet que em fa pensar que el creador de la campanya és un catxondo amb majúscules. Per què, exactament, quin “avenç” és desacreditar allò que demostra dia a dia la comunitat científica? Quina “veritat” és la que diu que els preservatius són els causants de la transmissió de virus com el VIH? Quina “llibertat” és la que pretén prohibir la decisió d’una parella de deixar d’estar junts perquè una o altra part estan sofrint agressions físiques o verbals? Vull entendre-ho però no puc.
Fa un parell de dies vaig veure un enllaç que em va semblar curiós al timeline del Twitter: "Así se ven los jóvenes españoles: creyentes y defraudados por el 15-M", La Razón (el tuit en qüestió). No sé si és que no visc en aquest món o què, però no em crec aquests números.
ResponEliminaI canviant una mica el tema (tampoc massa), m'acabo de recordar d'una curiositat del curs passat. Es van posar a repartir exemplars del Nou Testament als campus de la Diagonal, un dels dos dies ho van fer fins i tot a les portes de les facultats de Física i Química, i un altre a la pujada que hi ha entre Econòmiques i un edifici del CSIC! Després estaven les papereres plenes de llibres blaus.
Que vagi bé!
Home, veient de quina font periodística prové és evident que de credibilitat en té tanta com Ángel Acebes els dies posteriors a l'11-M dient que ETA era darrere l'autoria dels atemptats. Bromes a part, tampoc crec que aquestes xifres siguin certes, només conec a una persona de la nostra edat que estigui assistint a la JMJ de Madrid (i perquè aquest any se celebrava a prop de casa nostra), cosa que demostra que l'Església està perdent la batalla contra la racionalitat i els avenços de la ciència.
ResponEliminaI lo que dius dels llibrets amb el Nou Testament, també va passar a l'Autònoma. Els repartien a la sortida dels FGC i la gent o els llençava o se'ls quedava per fer broma amb els amics un cop ja a la Facultat.
Mercès per comentar Isaac!